4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

ΔIOPΘΩΣTE ME αν κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση, ότι το κενό που περιβάλλει τα αυτοκινητιστικά πράγματα στην Eλλάδα όσο πάει και μεγαλώνει. Mετά από 20 ολόκληρα χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας να προωθήσουμε κάποιες λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους χρήστες αυτοκινήτων αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που ξεκινήσαμε:
Στο μηδέν.
Oι αγώνες των «ειδικών» δημοσιογράφων για φθηνότερα, καλύτερα, ασφαλέστερα και καθαρότερα αυτοκίνητα, για ασφαλέστερες οδικές μεταφορές έπεσαν στο κενό. Oι επισημάνσεις, προτάσεις, ιδέες τους αγνοήθηκαν, οι απόψεις τους ουδέποτε απασχόλησαν σοβαρά τους αρμόδιους που ακολούθησαν το δικό τους, εγκληματικά άσχετο, όπως αποδείχθηκε, δρόμο που οδήγησε την κατάσταση στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα πληγώνεται σαν επαγγελματίας αλλά και σαν πολίτης της Eνωμένης Eυρώπης.
H αγορά του αυτοκινήτου εξακολουθεί να παραμορφώνεται από τη βαριά φορολογία, οι υποψήφιοι αγοραστές εξακολουθούν να πέφτουν θύματα ασυνείδητων εμπόρων και τοκογλύφων, οι οδηγοί, οι πεζοί και οι δικυκλιστές εξακολουθούν να διατρέχουν θανάσιμους κινδύνους όταν χρησιμοποιούν τις κακοσχεδιασμένες, οικτρά κατασκευασμένες και εγκληματικά συντηρημένες ασφάλτινες επιφάνειες που ονομάζονται ελληνικοί δρόμοι.
Aποτέλεσμα της χωρίς φαντασία και προοπτική οικονομικής μικροπολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1965 μέχρι σήμερα, ήταν να γίνει η χώρα μας ιδανικός τόπος για να αποθέτουν οι προηγμένοι λαοί της Eυρώπης τα τετράτροχα σκουπίδια τους. Eκατοντάδες χιλιάδες σκουριασμένα, σάπια, τρακαρισμένα, επικίνδυνα, ρυπογόνα κουφάρια εισήχθησαν σαν σκραπ τα τελευταία χρόνια και διατέθηκαν σαν «αυτοκίνητα» στους δεύτερης κατηγορίας πολίτες της Eλλάδας.
Oι μεγάλες πόλεις είναι κυκλωμένες από εκατοντάδες μάντρες στις οποίες απευθύνεται ο «λαός» για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του για αυτοκίνηση. H πραγματικότητα είναι ανελέητη. Tο 1988 δαπανήσαμε 400 εκατομμύρια δολάρια για την εισαγωγή ανταλλακτικών και... 250 εκατομμύρια δολάρια για την εισαγωγή καινούργιων αυτοκινήτων! Mε τα χρήματα αυτά θα αγοράζαμε 85.000 καινούργια αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας.
¶μεσο αποτέλεσμα της εισβολής των κουφαριών η καταστροφή του περιβάλλοντος και η εξόντωση εκατοντάδων συμπατριωτών μας.
Eκατοντάδες χιλιάδες κινητήρες αρχαίας τεχνολογίας ξερνάνε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους δηλητήρια στην ατμόσφαιρα.
Eκατοντάδες χιλιάδες άσχημα συντηρημένα, στραβά κι επικίνδυνα σαράβαλα στέλνουν κάθε χρόνο στον τάφο (ή στην αναπηρία) εκατοντάδες συμπατριώτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα ν’ αγοράσουν σωστά αυτοκίνητα.
Oικογένειες ολόκληρες ξεκληρίζονται, νέοι άνθρωποι σακατεύονται, συνοικίες και πόλεις ασφυκτιούν και οι «αρμόδιοι» αγρόν αγοράζουν. H καθημερινή πραγματικότητα φαίνεται πως δε διαπερνά τα φιμέ τζάμια των υπουργικών μερσεντές. Ένα άλλο παλιό όνειρο, η ανάπτυξη της ντόπιας βιομηχανίας αυτοκινήτου που θα μείωνε τη συναλλαγματική εκροή, θα έδινε δουλειά σε χιλιάδες ανέργους και θα βοηθούσε στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην προώθηση των Eλλήνων σχεδιαστών, μηχανικών και επιχειρηματιών έμεινε κι αυτό στο ράφι της νεοελληνικής αδιαφορίας και τσαπατσουλιάς. Kάθε φορά που γράφαμε, ότι πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για ντόπιες επενδύσεις ή προσέλκυση ξένων κεφαλαίων οι «αρμόδιοι» και τα φερέφωνά τους μας απαντούσαν ότι: α) κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει γιατί η Eλλάδα δε «διαθέτει την απαραίτητη εσωτερική αγορά» για να απορροφήσει την παραγωγή και β) είναι «κάθετα» ενάντιοι στη διείσδυση του «ξένου κεφαλαίου», γ) το απαγορεύει η EOK.
Tα ζωντανά παραδείγματα όλων των χωρών της δυτικής Eυρώπης (ιδιαίτερα της Πορτογαλίας) αλλά και των χωρών του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ απέδειξαν πόσο άδικο είχαν οι «αρμόδιοι» και πόσο δίκιο όλοι όσοι υποστήριζαν την ιδέα.
Tα πράγματα έφθασαν σε τέτοιο σημείο ώστε πολύ σύντομα, εκτός από τα σύγχρονα δυτικά προϊόντα, ο «ανεξάρτητος και περήφανος λαός» θα διαθέτει το πολύτιμο συνάλλαγμά του για ν’ αγοράσει και σύγχρονα ανατολικά αυτοκίνητα (διαβάστε σ’ αυτό το τεύχος το ρεπορτάζ για το σχεδιασμένο απ’ τον... Tζουτζάρο, Σκόντα Φαβορίτ και, στον Aντίλογο, τις επίσημες θέσεις της EOK για την εθνική αυτοκινητοβιομηχανία). Aλλά και η οδική μας συμπεριφορά επιδεινώθηκε αντί να βελτιωθεί κι έγινε αντικείμενο χλεύης για τις εφημερίδες και τα περιοδικά του εξωτερικού. Oι προτάσεις των ειδικών για την πρόληψη των δυστυχημάτων, για την αναμόρφωση της διαδικασίας εκπαίδευσης/απονομής αδειών οδήγησης έπεσαν στο κενό ή εξαφανίστηκαν στα αδηφάγα συρτάρια των γραφειοκρατών κι έμειναν μόνο κατασταλτικά μέτρα, σαν το «πόιντ σίστεμ», που φέρνουν αποτελέσματα μόνο σε χώρες που έχουν λάβει και προληπτικά μέτρα.
Oύτε μια σοβαρή εκπομπή για την οδική ασφάλεια στην τηλεόραση δεν κατάφεραν να κάνουν οι αθεόφοβοι. Tο μοναδικό τους κατόρθωμα ήταν αυτό το πράγμα που λέγεται «ο φίλος μας ο KOK», μια εκπομπή που έχει τόση σχέση με το αυτοκίνητο και την ασφάλεια όση εμείς με τα ιερά σανσκριτικά κείμενα.
Πικρία; Aπογοήτευση; Kούραση; Όλα και καθένα χωριστά... Mετά από 30 χρόνια κοντά στο αυτοκίνητο και τα προβλήματά του, μετά από 30 χρόνια στη μαχόμενη -αν συμφωνείτε- δημοσιογραφία (γενική και «ειδική») πιστεύω, ότι έφθασα ξανά εκεί που ξεκίνησα. Σ’ έναν τόπο χωρίς ελπίδες, προοπτικές και στόχους. Σ’ έναν τόπο, που μοναδική επιδίωξη των κατοίκων του είναι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και μοναδική έγνοια των κυβερνώντων είναι να μαζέψουν όσο το δυνατό περισσότερες δραχμές απ’ το αυτοκίνητο για να στηρίξουν την... εθνική οικονομία και να εξασφαλίσουν μάρκα, φράγκα, λιρέτες και δηνάρια για να εισάγουν φολκσβάγκεν, ρενό, φίατ και ζάσταβα. A, μην ξεχάσω... Kαι τσεχοσλοβάκικες κορόνες για να εισάγουν σκόντα.